Το άγχος αποτελεί πλέον σχεδόν για όλους μέρος της καθημερινότητας εξαιτίας παραγόντων όπως οικογενειακοί, οικονομικοί , επαγγελματικοί, κ.α. Συνεχής είτε επαναλαμβανόμενη ενεργοποίηση των μηχανισμών άγχους σταδιακά εξασθενούν το νευρικό μας σύστημα. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη τόσο για τη διατήρηση της σωματικής υγείας όσο και της πνευματικής. Το νευρικό μας σύστημα χρειάζεται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε καθημερινή βάση στον ίδιο βαθμό με τα υπόλοιπα όργανα του σώματός μας.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που χαλαρώνουν τα νεύρα μας και κάνουν τη φαιά ουσία μας « χαρούμενη».
Οι σημαντικότερες βιταμίνες για την ορθή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος είναι αυτές του συμπλέγματος B. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν την «τροφή» του νευρικού μας συστήματος, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες. Ας τις δούμε όμως μία μία αναλυτικότερα.
Η θειαμίνη ή βιταμίνη B1 ρόλο έχει την καλή λειτουργία των νεύρων. Βελτιστοποιεί τη νοητική λειτουργία και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, γνωστού νευροδιαβιβαστή. Τα βότανα στα οποία συναντάμε τη θειαμίνη είναι η σπιρουλίνα, το χαμομήλι, ο μαϊντανός και η μέντα.
Το φολικό οξύ θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου από πολλούς. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και του σκελετού των εμβρύων. Δρα ενάντια στην κατάθλιψη και το άγχος και βοηθά στην πρόληψη αλλοιώσεων του νευρικού σωλήνα σε νεογνά. Σημαντικές ποσότητες φολικού οξέως συναντάμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η βιταμίνη B6 χρειάζεται για τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία, αφού εμπλέκεται στο σχηματισμό ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Παράλληλα έχει συσχετιστεί και με περιορισμό των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β6 βρίσκονται μεταξύ των άλλων στο φύτρο σιταριού, στη μαγιά μπύρας, στις φακές και στο ταχίνι.