OGIBiz Website

Menu
2854889
Vertical Image Area
2941537

ΜΗΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΡΩΤΕ;

 

Γράφει η ψυχολόγος Αγγελική Παπαγαθαγγέλου

 

Η χρήση του φαγητού ως «κέρασμα», ανακούφιση ή ανταμοιβή όταν υπάρχει αρνητική διάθεση αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό εμπόδιο για την απώλεια βάρους. Αυτός ο τρόπος χρήσης του φαγητού αποτελεί γενικά μια χρόνια κατάσταση και μπορεί να υπονομεύσει τη συμμόρφωσή σας στο διαιτητικό σας πρόγραμμα. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να σπάσετε τη σχέση ανάμεσα στην αρνητική διάθεση και τη διατροφή, έτσι ώστε να μην απαντάτε στις αρνητικές καταστάσεις τρώγοντας.

 

Αντιμετωπίστε την ίδια την αρνητική διάθεση πριν (και χωρίς) να καταφύγετε στο φαγητό. Πώς όμως;

 

  • Πριν ξεσπάσετε στο φαγητό παρατηρείστε την κατάσταση της διάθεσής σας!Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας! Τι νιώθετε; Προσδιορίστε την αρνητική σας διάθεση με αντικειμενικό τρόπο.
  • Αναρωτηθείτε κατά πόσο το φαγητό σάς κάνει πραγματικά να αισθάνεστε καλύτερα. Εάν αυτό συμβαίνει, διαρκεί άραγε η βελτίωση και πόσο; Αν θα το αξιολογούσατε κάτω από μια μακροπρόθεσμη προοπτική αποτελεί άραγε καλή λύση;
  • Ανεχτείτε την αρνητική διάθεση! Η αρνητική διάθεση δεν κλιμακώνεται στο βαθμό που να γίνει ανυπόφορη, αντίθετα έχει την τάση να φθίνει! Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να «απαντάτε» σε αυτήν με φαγητό! Έτσι αποφεύγετε την αρνητική αντίδραση στην αρνητική διάθεση που θα σας κάνει να νιώσετε ακόμη χειρότερα αργότερα αφού θα νιώθετε τύψεις επειδή φάγατε από παρόρμηση.
  • Σπάστε αυτή τη σχέση! Αισθάνεστε την παρόρμηση να ανακουφίσετε ή να ανταμείψετε τον εαυτό σας με φαγητό; Προσπαθήστε να το καθυστερήσετε για τουλάχιστον 15 λεπτά. Συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι η παρόρμηση για φαγητό να φθίνει. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να αντισταθείτε και να μην ικανοποιείτε τέτοιες παρορμήσεις.
  • Αποσπάστε την προσοχή σας από το φαγητό! Κάντε κάτι που για εσάς είναι ευχάριστο και βελτιώνει τη διάθεσή σας και δεν έχει σχέση με το φαγητό. Ακούστε μουσική, πηγαίνετε για περίπατο, τηλεφωνήστε σε ένα φίλο σας! Οι δραστηριότητες αυτές είναι προτιμότερο να είναι ενεργητικές και ευχάριστες παρά παθητικές και απωθητικές.
  • Εντοπίστε την αιτία της αρνητικής ψυχικής σας διάθεσης και αντιμετωπίστε την! Βρείτε λύσεις για το πρόβλημα ή κάντε ψυχοθεραπεία!

 

 

Footer
2854894